Prohlášení klubu TC Chrudim k aktuální aféře vedení ČTS Kaderka a spol.

V těchto dnech sportovní a zejména tenisovou veřejností otřásá aféra vedení Českého tenisového svazu (ČTS) v čele s prezidentem ČTS Ivo Kaderkou. 

Proti pěti členům vedeni svazu a lidem úzce napojeným na svaz, a proti pěti právnickým osobám úzce spojeným s funkcionáři svazu, bylo zahájeno trestní stíhání. Dva členové vedení ČTS, prezident Ivo Kaderka a člen dozorčí rady ČTS Vojtěch Flégl, byli vzati do koluzní vazby.

Je nám líto, že tato aféra vrhá špatný stín na celý český tenis, který je z velké části založen na dobrovolné práci funkcionářů klubů nepreferovaných vedením ČTS a obětavosti rodičů dětí.

Chceme zdůraznit, že se jedná o aféru nejužšího vedení ČTS, které se vůči klubům trvale nechová transparentně, nesdílí s nimi žádné relevantní informace o svém hospodaření a až do listopadu 2022 neplnilo svou zákonnou povinnost a nezveřejňovalo účetní závěrky ve sbírce listin. K jejich zveřejnění došlo až poté, co se kritika hospodaření ČTS začala objevovat v médiích.

Náš klub od ČTS ani od pobočného spolku VčOTS nedostává žádnou významnou podporu.
Pouze každoročně žádáme o pořadatelství Východočeského oblastního přeboru v mládežnické kategorii, na který dostáváme od VčOTS finanční podporu 6 tis.Kč a za účast v soutěžích družstev mládeže určitý počet míčků.
Turnaje v kalendáři ČTS organizujeme ve vlastní režii a nedostáváme na ně od svazu žádnou dotaci.

Od Národní sportovní agentury (NSA) žádáme o dotaci na mládežnický tenis z programu Můj klub. Aktuálně je to částka cca 140 tis.Kč za rok a je plně využita na podporu mládežnického, hlavně závodního, ale i rekreačního tenisu v Chrudimi.

Věříme, že se situace co nejdříve stabilizuje a vedení českého tenisu provede změny směrem k plně transparentnímu nakládání s finančními prostředky a řádné informovanosti členské základny.